Sunday, March 14, 2010

Haruskah - 4

Adam dan Puteri Karmila menyelinap ke bahagian belakang kamar masing-masing di mana terletaknya laluan rahsia untuk digunakan pada waktu kecemasan oleh kerabat diraja. Tidak seorang pun pengawal mahupun dayang istana yang menyedari kehilangan mereka dari peraduan walaupun dayang-dayang yang ditugaskan datang menjenguk setiap lima minit.

"Kanda, masih jauh lagikah? Banyak nyamuklah di bawah sini," tanya Puteri Karmila. Dia sudah kerimasan kerana laluan itu dipenuhi dengan nyamuk-nyamuk yang kebuluran.

"Sekejap saja lagi. Di depan sana. Itu tangga untuk ke pintu laluan rahsia yang terdekat dengan dewan," tunjuk Adam.

"Adam naik sendirilah. Dinda tunggu di sini saja," ujar Puteri Karmila setelah mereka tiba di tangga yang dimaksudkan.

"Mana boleh kanda tinggalkan dinda sendirian di sini. Lagipun, tadi dinda sendiri yang mengadu banyak nyamuk. Dinda naik dulu. Biar kanda yang tutup pintu ini nanti," Adam menolak Puteri Karmila ke arah tangga. Mahu tidak mahu, Puteri Karmila terpaksa menurut.

Setelah menutup pintu laluan ke bawah tanah, Adam mengintai-intai ke sekeliling. Melihat kawasan itu tidak ada pengawal, barulah dia berani melangkah.

* * * * * * * * * *

Adam dan Puteri Karmila memasang telinga. Mereka bersembunyi di sebalik tiang berdekatan salah satu tingkap dewan itu. Langkah kaki mereka diatur dengan penuh hati-hati supaya tidak menimbulkan sebarang bunyi. Adam mempraktikkan langkah-langkah keselamatan sewaktu mengintip yang dipelajarinya semasa menjalani latihan ketenteraan sejak seawal usia 6 tahun di bawah pengawasan Raja Iskandar.

"Mana boleh kita angkat dia sebagai Putera Mahkota. Dia bukan dari keturunan kita," bantah Raja Long Karim.

"Kami sudah menjaga dia sejak kecil lagi, Long. Sejak tapak kakinya sebesar dua jari," jawab Raja Puan Anis.

"Kalau sudah namanya anak pungut, anak pungut juga, Nis," balas Raja Long Karim.

"Kanda pun mana ada putera untuk diwariskan takhta itu. Biarlah Adam saja yang menjadi pewaris," pujuk Raja Ismaail, adinda Raja Long Karim dan Raja Puan Anis.

"Bagaimana kalau rahsia ini terbongkar?" ugut Raja Long Karim.

"Siapa yang tahu kalau Adam hanya anak angkat kami?" tanya Raja Puan Anis.

"Apa?" Puteri Karmila terjerit. Kedengaran derap langkah menuju ke tempat persembunyian mereka seketika kemudian. Dia memandang wajah Adam yang berdiri di belakangnya.
Puteri Karmila menekup mulut. Kerana dia, rahsia mereka sudah diketahui. Puteri Karmila tunduk memikirkan apa yang didengarnya tadi.

Seisi dewan terpaku setelah mendengar jeritan Puteri Karmila. Raja Long Karim berlari anak ke arah pintu diikuti kerabat diraja yang lain. Dia mengarahkan pengawal mencari punca jeritan itu. Raja Iskandar diam di tempatnya. Dia tahu itu suara puterinya. Hanya sekali Raja Iskandar menoleh pada Raja Puan Anis sebelum tenggelam dalam perasaannya sendiri.

"Mungkinkah ini hakikat?" tanya Puteri Karmila sendiri. Degup jantungnya bertambah kencang. Dia tahu, bila-bila masa saja mereka akan ditemui. Tidak ada jalan untuk mereka keluar dari tempat itu tanpa dilihat.
Dalam pada itu, fikirannya menerawang.

"Mungkin benar. Kalau tidak masakan Adam dilahirkan beberapa bulan saja sebelum aku?" bisiknya. Dia merenung mata Adam. Air jernih sudah mula bertakung di situ. Mereka berdakapan.

"Kanda," ujar Puteri Karmila. Dia tidak dapat membayangkan kehidupannya tanpa Adam di sisinya. Adam sudah menjadi sebahagian daripada dirinya sejak sekian lama.

Adam membelai rambut Puteri Karmila yang dipotong separas bahu. Tidak ada kata-kata yang mampu diucapkannya. Air matanya sukar ditahan. Akhirnya air jernih itu gugur juga membasahi pipinya.

* * * * * * * * * *

"Apa yang anakanda berdua buat di sini? Bukankah Laila dan Hanim sudah menghantar kalian ke peraduan tadi?" tanya Raja Iskandar. Raut wajahnya masih lembut biarpun baru sebentar tadi dia bertekak dengan Raja Long Karim.

"Kami..." Puteri Karmila terdiam. Dia tidak tahu hendak memberi alasan apa kepada ayahandanya. Raja Long Karim pula melihat mereka dengan pandangan murka. Puteri Karmila jadi tidak berani mengangkat wajah.

Adam mula bersuara," Benarkah apa yang kami dengar tadi?"
Dia memandang wajah Raja Iskandar dan Raja Puan Anis silih berganti.

"Apa yang Adam dengar, nak?" tanya Anis. Dia mendekati Adam dan cuba memegang tangannya.

"Jawab dulu pertanyaan Adam, bonda," kata Adam. Dia menjauhkan diri daripada Puteri Karmila dan kerabat diraja yang lain. Beberapa orang sepupunya yang sudah dewasa turut berada di situ. Adam memandang wajah mereka satu demi satu.

"Adam hanya anak angkat, bukan?" tanya Adam lagi.

"Bukan, Dam. Adam anak kandung bonda," Anis cuba memujuk.

"Jangan tipu Adam lagi. Adam sudah dengar semuanya. Tolong jangan tipu Adam lagi, Raja Puan Anis!" Kasar nada suara Adam.

"Adam!" Itu sahaja yang mampu diucapkan oleh Raja Iskandar.

"Lihatlah apa yang dia lakukan malam ini. Orang seperti inikah yang kalian hendak tabalkan menjadi Putera Mahkota kerajaan kita? Tidak padan dengan status anak angkat. Melanggar peraturan! Bukankah kawasan ini sepatutnya tidak boleh dimasuki oleh sesiapa pada masa ini?" Raja Long Karim membuat kenyataan.

"Tidak, Adam. Jangan dengar kata-kata Raja Long Karim, Adam. Adam anak bonda," Raja Puan Anis beria-ia menafikan.

"Cukuplah. Adam tidak mahu dengar apa-apa lagi. Adam cuma mahu tahu siapa ibu dan ayah kandung Adam. Ada sesiapa lagikah yang boleh Adam percayai di sini?" ujarnya.
Mendengar itu, Raja Ismaail mendekati Adam. Adam tidak membantah dan hanya menurut apabila Raja Ismaail membawanya ke taman terlarang yang sunyi.

“Kakanda, biar adinda yang menerangkan pada Adam. Kakanda masuklah ke dalam,” kata Raja Ismaail pada Raja Puan Anis. Baru Adam sedar bahawa hanya mereka bertiga yang ada di situ.

“Sekarang tanyalah apa yang Adam hendak tanya. Di sini tidak ada bonda, tidak ada ayahanda, tidak ada Raja Long Karim. Hanya ada kita berdua,” ujar Raja Ismaail.

No comments:

Post a Comment